מאת אלון זוהר, בוגר בר מאסטר,  מדריך קורס ברמנים בר מאסטר בסניף ירושלים, מנהל הבר "באנדלוסיה". (תמונה ראשית :Anna Postinkova)

 

"Dry Martini.."

"Oui Monsieur"

"  3Measures of Gordons, 1 of Vodka, Half a Measure of Kina Lillet, Shake it Over ice Then add a thin slice of lemon peel "

"Yes Sir"

James Bond – Casino Royale

מרטיני – נעים להכיר

מרטיני הוא משקה ממשפחת הוורמוטים שהם למעשה יינות מתובלים המיוצרים בדר"כ מענבים לבנים ומחוזקים ע"י תזקיק ענבים או אלכוהול לסוגיו בתוספת עשבי תיבול ותבלינים שמעניקים לכל סוג מרטיני את טעמו – ביאנקו, אקסטרה דריי, רוסו, ביטר וכו'. ניתן לשתות אותו בצורה 'נקיה'  עם או בלי קרח ולימון ואפשר לנסות אותו במגוון קוקטיילים וכמובן הדובדבן שבקצפת הוא הקוקטייל שנקרא גם כן מרטיני. ב-1863 הקימו אלכסנדרו מרטיני ולואיג'י רוסי את חברת מרטיני & רוסו , לאחר שנים של ניסיונות הצליח אחד העובדים במפעל להגיע לנוסחה חדשה וסודית הכוללת שמונים עשבים ותבלינים שונים שהעניקו טעם חדש ליינות האלה והפכו אותה למה שמכונה וורמוט רוסו. ב1867 ייצאה החברה לראשונה את מוצריה מחוץ לאירופה, במשלוח בן 100 ארגזים לניו יורק, ואחרי לא יותר מ30 שנה היא ייצאה 3 מיליון ארגזים בשנה! למרטיני יש כוס משלו וקוקטייל הקרוי על שמו, שזכה לפרסום בינלאומי בסדרת ג'יימס בונד עם המשפט האלמותי I like my Martini shaken, not stirred

המרטיני
צילום : Anna Postinkova

קוקטייל מרטיני

המקור המדויק של קוקטייל המרטיני אינו ברור. תיאוריה פופולארית טוענת שזה התפתח מקוקטייל שנקרא "מרטינז" שהוגש מתישהו בתחילת שנות ה -60 של המאה ה -19 במלון Occidental בסן פרנסיסקו, אליו הגיעו אנשים לפני שלקחו מעבורת לילה לעיירה מרטינז בקליפורניה הסמוכה. לחילופין, תושבי מרטינז אומרים כי הברמן בעירם יצר את המשקה, או שאולי המשקה נקרא על שם העיירה. ואכן, "קוקטייל מרטינז" תואר לראשונה במהדורת 1887 של ג'רי תומאס של מדריך הברמנים שלו, כיצד לערבב את כל סוגי המשקאות ולהכין קוקטיילים יוקרתיים. ואולי, אולי מכאן הגיע לעולם הקוקטייל מרטיני הקלאסי המפורסם…כאשר אנשים שואלים אותי איך אני מכין את קוקטייל המרטיני, אני בדרך כלל משיב " זה תלוי איך האורח שלי אוהב אותו", יש מגוון של גרסאות לקוקטייל מרטיני ברחבי העולם וכל אחד מהם ייחודי.

יש 3 שאלות אותם אני תמיד שואל לפני שאני מכין קוקטייל מרטיני לאורח שהתיישב אצלי על הבר :

  1. על בסיס ג'ין או וודקה
  2. כמה יבש תרצה את המשקה?
  3. לימון או זית ?

מדוע ג'ין או וודקה? מפני שכל אחד מהם מהווה בסיס אחר לקוקטייל ולכל אחד מהם יש את המאפיינים שלו ואת הטעם הייחודי לו. הבחירה המסורתית יותר- ג'ין, מציעה טעם מורכב ובוטני. ואילו וודקה, לעומת זאת, מעניקה למרטיני טעם חלק ומודרני יותר. זה באמת מסתכם בהעדפה אישית. אז נשאלת השאלה מה אתה מעדיף.. ג'ין או וודקה? לשאלה השנייה, למרטיני יבש יחס ג'ין-ורמוט גדול יותר. אז ככל שאחוז הג'ין גדול יותר, כך המרטיני יבש יותר. ולגבי השאלה השלישית, להמון אנשים אין העדפה ונוטים ללכת עם הלימון או שהם מעדיפים טיפה ללכלך את המרטיני שלהם ולהוסיף זית/ים. כך או כך הם הבחירה הקלאסית לקישוט הקוקטייל.

המרטיני
צילום : Anna Postinkova

האם אתם פוריסטים ?

בשנות ה90 הצעירים התחילו לקרוא לכל המשקאות המוגשים בקוקטייל, או מרטיני, גלאס מרטיני (Glass Martini), אבל אל תחשבו לרגע שמדובר בתופעה חדשה. אנשים הנקראים פוריסטים (purists) הם אנשים הדבקים במסורת באופן קפדני ולעתים קרובות מדי, והם טוענים שכל משקה שמכיל מרכיבים שהם לא ג'ין וורמוט יבש לא ראויים להיקרא מרטיני. הם טועים. פוריסטים אמיתיים היו מכינים קוקטייל מרטיני עם ג'ין ממותק, ורמוט מתוק, ביטר תפוזים ואולי לפעמים דאש של קורסאו או ליקר מרסקינו, מכיוון שכך הכינו את המשקה לראשונה. אם הפוריסטים כביכול טוענים כי הם מתייחסים למרטיני יבש, פוריסט אמיתי עדיין יכול לטעון כי יש להוסיף ביטר תפוז למשקה כמו גם כן גם כמויות נדיבות של וורמוט יבש, כיוון שכך נוצרו המרטינים היבשים הראשונים. כיום משתמשים במונח מרטיני כאשר הוא מתייחס למשקה שבעבר היה מכונה קוקטיילים. האם מישהו יכול לשנות את ההרגל הזה? אני חושב שלא. יתר על כן, השימוש במילה מרטיני עזר לקוקטיילים לחזור לאופנה, ואם ההתרחשות הזו סייעה, בכל דרך שהיא, לדרבן ברמנים צעירים ליצור משקאות חדשים, אז אני מוכן לעמוד מהצד ולראות את זה קורה מבלי להשמיע מילה. אנגלית היא שפה שהולכת ומתפתחת…

המרטיני
צילום : Anna Postinkova

בהתחלה דיברנו על הדובדבן בקצפת שהוא קוקטייל המרטיני , ואם ממש מתעקשים לשאול איך אני אוהב את המרטיני שלי אז הרי לכם המתכון שלי לקוקטייל מרטיני קלאסי כיפי ועדין.

מתכון לקוקטייל מרטיני

♦ 75 מ"ל ג'ין שאתם אוהבים. אני מעדיף סיטאדל(Citadelle)

♦ 15 מ"ל וורמוט יבש

»אופן הכנה: ערבבו את כל המרכיבים ב mixing glass עם קרח כמעט עד הסוף וסננו הכל לכוס מרטיני מקוררת.

» ולקישוט טוויסט לימון או זית/ים בקיסם בתוך הקוקטייל.

♥ קחו את הזמן ותיהנו מהמרטיני שלכם ♥

אגב, אם אתם רוצים שאני אלמד אתכם איך להכין קוקטייל מרטיני, הצטרפו אליי לקורס ברמנים בסניף ירושלים בו אני מדריך ותוכלו להכין גם בעצמכם.