בשביל היין – בלוג בנושא יין מבית היוצר של בר מאסטר – סוגי יין לבן
ברוכים הבאים ל "בשביל היין", סדרת הכתבות שמוקדשת כולה ליין! בפרק הקודם נכנסנו לעומקם של חמישה ענבים לסוגי יין לבן שונים ובולטים: שרדונה, סוביניון בלאכן, ריזלינג, פינו גריג'יו, ושנין בלאן. חמישה זנים המהווים חלק מעמוד השדרה של עולם היין הלבן. בפרק זה נחשוף בפניכם חמישה זנים נוספים, מיוחדים ומרתקים: ויונייה, גוורצטרמינר, מוסקט, סמיון וטרביאנו. כל אחד מהם הוא עולם שלם של ניחוחות, טעמים וסיפורים שרק מחכים להתגלות. אנחנו מזמינים אתכם להצטרף אלינו למסע תגליות מלא בטעם ולגלות אותם וליהנות מהרחבת חוויית השתייה שלכם.

ויונייה: כמעט ונכחד וכמה טוב שחזר לבין סוגי יין לבן של היום
ויונייה הוא זן ענבים לבן, שחוזר למרכז הבמה לאחר שנים ארוכות של כמעט היכחדות. הוא מפיק יינות עשירים, ארומטיים ובעלי גוף מלא, עם מרקם משיי וניחוחות מורכבים. בזכות אופיו המיוחד, ויונייה הפך למושא הערצה בקרב יצרני יין וחובבים כאחד, וביסס את מעמדו כאלטרנטיבה מרתקת ונגישה לשרדונה.
עובדה שאולי לא ידעתם על סוג יין לבן זה
בשנות ה-60 של המאה ה-20, נותרו בעולם כולו רק כ-80 דונמים של כרמי ויונייה. הסיבה לכך הייתה הקושי הרב בגידול הזן והתפוקה הנמוכה שלו. למרבה המזל, בזכות מאמצי שימור של ייננים בעמק הרון שבצרפת, הזן ניצל מהכחדה וכיום הוא חווה פריחה מחודשת בעולם כולו.
ארץ מקור ואזורי גידול
מקורו של זן הויונייה הוא בעמק הרון בצרפת. אזור גידולו המסורתי הוא בקונדריו, שם הוא זן הענבים הלבן היחיד המותר לשימוש בייצור יין. כיום, הזן צבר פופולריות רבה וניתן למצוא כרמים מוצלחים שלו גם באזורים חמים יותר בעולם. קליפורניה היא אזור הגידול הגדול ביותר של ויונייה מחוץ לצרפת, שם הוא מפיק יינות עשירים ופירותיים. בנוסף, מדינת וירג'יניה אימצה את הויונייה כ"ענב הרשמי" שלה, והיא מייצרת ממנו יינות עדינים ומאוזנים יותר בזכות האקלים הלח. באוסטרליה, ויונייה צבר פופולריות רבה, במיוחד בדרום היבשת. בדרום אפריקה ישנם אזורים המציעים ויונייה בעל אופי נגיש ופירותי, המשלב ניחוחות של אפרסק ומשמש עם רעננות מיוחדת. גם במדינות כמו איטליה, צ'ילה, ארגנטינה ואפילו ישראל, ניתן למצוא כיום כרמי ויונייה, המציגים פרשנות מקומית לאופי הייחודי של הזן.
כמה מילים על הזן וטעמיו הבולטים
יינות ויונייה הם יינות ארומטיים במיוחד, עשירים ורכים. הם מתאפיינים לרוב בניחוחות של פירות לבנים ופירות כמו אפרסק ומשמש, בשילוב עם תווים פרחוניים של יסמין, סחלב ופרחי-בר. אופי היין מושפע מאוד מתהליך ההפקה. יינות שאינם מיושנים נוטים להיות פירותיים ומרעננים יותר, בעוד יינות מיושנים בחביות עץ אלון יציגו רבדים נוספים של וניל, אגוזים וקרמל. בדומה לשרדונה, הויונייה הוא יין בעל גוף מלא ומרקם קרמי ושמנוני, אך הוא נטול החמיצות הגבוהה האופיינית לזנים אחרים.
לגימה לצד המנה הנכונה
המרקם העשיר והניחוחות המורכבים של ויונייה הופכים אותו ליין נהדר לצד מנות בעלות טעם ומרקם דומים. הוא משתלב מצוין עם מאכלים מהמטבח האסייתי, כמו קארי צהוב, מנות עוף עם קרם קוקוס, ודגים צלויים ברוטב חמאה. הוא יתאים גם למנות דגים אפויות, לפסטות עם רוטב שמנת עשיר, ולמגוון גבינות בשלות כמו גבינת גרוייר או קומטה.
גוורצטרמינר: עושר לבן בכוס
גוורצטרמינר הוא זן יין לבן ארומטי ומלא נוכחות, שמציג פרופיל טעמים דרמטי וייחודי. השם "גוורץ" פירושו "מתובל" בגרמנית, והוא מרמז על הניחוחות הדומיננטיים שמייחדים אותו. יינות גוורצטרמינר קלים לזיהוי בזכות הארומות העוצמתיות שלהם, המזכירות לעיתים בושם, וטעמן המודגש.
עובדה שאולי לא ידעתם
למרות השם והמראה החיצוני הדומה של הענבים, לגוורצטרמינר אין קשר גנטי לזן טרמינר. מחקרים גנטיים הוכיחו כי הוא מוטציה של זן אחר, אך השם נשאר ומהווה תזכורת היסטורית לזן איתו התבלבלו.
ארץ מקור ואזורי גידול
גוורצטרמינר מזוהה באופן מסורתי עם אזור אלזס שבצרפת, שם הוא מגיע לביטוי מלא ועוצמתי. האקלים הקריר והייבוש המקומי יוצרים יינות בעלי ארומטיות קיצונית, גוף מלא וטעמים מורכבים. בגרמניה, שם הוא גדל בהצלחה, יינות גוורצטרמינר נוטים להיות קלילים ופירותיים יותר. מעבר לאירופה, הזן צבר פופולריות באזורים קרים יחסית בעולם החדש. בארצות-הברית, הוא גדל בעיקר באזורי אורגון וושינגטון, שם יינותיו מציגים חמיצות רעננה יותר לצד טעמי ליצ'י וורדים. בניו-זילנד מתייחסים אליו באופן שמדגיש את האופי הפיקנטי והמתובל שלו. באיטליה, הוא נפוץ בעיקר באזור טרנטינו-אלטו אדיג'ה, שם הוא מפיק יינות יבשים ואלגנטיים המשלבים ארומות פרחוניות ומינרליות. הזן גדל גם באוסטרליה, אך לרוב בבלנדים ולא כזן יחיד, למעט בכמה יקבים בוטיקיים המייצרים ממנו יינות מתוקים ועשירים.
כמה מילים על הזן וטעמיו הבולטים
יינות גוורצטרמינר יבשים וחצי-יבשים הם לרוב בעלי גוף מלא, מרקם שומני וחמיצות נמוכה. הם מתאפיינים בארומות בולטות של ליצ'י, אשכולית אדומה, ורדים וג'ינג'ר. יינות מתוקים המיוצרים מהזן, מציגים גם הם ניחוחות של פירות טרופיים, מנגו ובננה, תוך שמירה על המורכבות האופיינית. יישון קצר של היין יכול להעניק לו עומק נוסף.
לגימה לצד המנה הנכונה
בזכות אופיו המתובל והעשיר, גוורצטרמינר הוא יין אולטימטיבי למטבחים אסייתיים. הוא משתלב נהדר עם מאכלים חריפים, כמו מנות מהמטבח התאילנדי, ההודי והסיני. בנוסף, הוא מתאים מאוד לגבינות קשות ומעושנות, כבסיס לרטבי שמנת עשירים או לליווי של כבד אווז.

מוסקט: פרחים ובושם עתיקים
מוסקט הוא זן ענבים עתיק, הידוע בניחוחותיו הפרחוניים והמבושמים. הוא מהווה משפחה שלמה של זנים. המשותף לכולם, הוא הפרופיל הארומטי המובהק והדומה, המזכיר ניחוח של פרחי הדרים, ורדים וענבים טריים. יין מוסקט הוא חגיגה של טעמים מתוקים ורעננים, והוא מגיע במגוון רחב של סגנונות: מיינות יבשים ועד יינות קינוח עשירים.
עובדה שאולי לא ידעתם
זני המוסקט נחשבים לאחד מזני הענבים העתיקים ביותר בעולם. עדויות היסטוריות מצביעות על כך שהם קיימים כבר אלפי שנים ושימשו לייצור יין עוד מימי היוונים והרומאים. למוסקט יש קשר גנטי לזנים רבים אחרים, והוא שימש במקור להכנת יינות מתוקים, עשירים וחזקים.
ארץ מקור ואזורי גידול
לזני המוסקט אין ארץ מקור מובהקת, אך הם נפוצים במיוחד באזורי הים התיכון, ונחשבים לאחד מזני הענבים העתיקים ביותר בעולם. כיום, מגדלים את זני המוסקט בכל רחבי העולם, כאשר כל אזור מביא לידי ביטוי סגנון שונה ומיוחד. באיטליה, זן מוסקטו ביאנקו הוא הבולט ביותר. הוא משמש לייצור יינות מבעבעים ומתוקים או פשוט ליינות מתוקים. בצרפת, זן מוסקט ד'אלזס ידוע ביינותיו היבשים, המציגים ארומטיות מרשימה של פרחים טריים והדרים. בדרום צרפת מוסקט משמש לייצור יינות קינוח מתוקים ועשירים. בארצות-הברית, ובמיוחד בקליפורניה, זן מוסקט קנלי מפיק יינות יבשים ומרעננים, המשמרים את הארומטיות המובהקת של הזן. בנוסף, זני מוסקט נפוצים גם ביוון, אוסטרליה וספרד, שם הם משמשים ביינות מחוזקים ויינות קינוח, ומציגים את הרבגוניות המדהימה של הזן העתיק.
כמה מילים על הזן וטעמיו הבולטים
אחד המאפיינים העיקריים של מוסקט הוא יכולתו לשמור על ניחוח של ענבים טריים, דבר נדיר מאוד בעולם היין. היינות מהזן מאופיינים בארומות בולטות של ורדים, פרחי תפוז, אפרסק ואגסים, ורמזים לתבלינים כמו ג'ינג'ר. בזכות רמות הסוכר הגבוהות שהוא מפתח, יינות מוסקט מתוקים יכולים להציג טעמים של דבש, פירות טרופיים ופירות מסוכרים. יינות יבשים מהזן שומרים על אותה ארומטיות פרחונית, אך בעלי חמיצות גבוהה וגוף קל-בינוני.
לגימה לצד המנה הנכונה
יינות מוסקט, ובמיוחד הסגנונות המתוקים, הם בני לוויה מושלמים ליינות קינוח וקינוחים פירותיים. הם משתלבים נהדר עם פירות טריים, עוגות פירות, גלידת וניל, ועם קינוחים המכילים שוקולד לבן. יינות מוסקט יבשים מתאימים למנות מהמטבח האסייתי, כמו קארי צהוב, סושי, או מנות עוף קלות עם רוטב על בסיס דבש.
סמיון: בולט בבורדו ומפתיע עם הזמן
סמיון הוא זן ענבים לבן, הידוע ביכולתו לייצר מגוון רחב של יינות, החל מיינות יבשים ומרעננים ועד ליינות קינוח מתוקים ועשירים. הוא מציע שילוב ייחודי של גוף מלא, מרקם חלק וחמיצות בינונית, ובזכות יכולתו להשתבח עם השנים, הוא נחשב לאחד היינות הלבנים בעלי פוטנציאל היישון הגבוה ביותר.
עובדה שאולי לא ידעתם
סמיון הוא אחד משלושת זני הענבים הלבנים העיקריים באזור בורדו שבצרפת. יחד עם ענבים נוספים, הוא מהווה את עמוד השדרה של יינות בורדו הלבנים. במיוחד של יינות הקינוח המתוקים והיוקרתיים מסוטרן, הנחשבים ליינות הקינוח הטובים בעולם.
ארץ מקור ואזורי גידול
מקורו של זן הסמיון הוא בבורדו, צרפת. כיום, הזן נפוץ מאוד באוסטרליה, בעמק האנטר, שם הוא מפיק יינות יבשים ופריכים בעלי אופי ייחודי, המיועדים ליישון ארוך. יינות סמיון מעמק האנטר מוכרזים בצעירותם כיינות קלילים עם חמיצות גבוהה, ועם השנים הם מפתחים טעמים מורכבים של דבש טעמי קלייה. בנוסף, מגדלים את הזן גם באזורים כמו דרום אפריקה, שם הוא נחשב לחלק חשוב מתעשיית היין המקומית, ובארצות-הברית, בעיקר באזורי מדינת וושינגטון וקליפורניה, שם הוא משמש לעתים קרובות כמרכיב בבלנדים עם סוביניון בלאן.
כמה מילים על הזן וטעמיו הבולטים
יינות סמיון צעירים מציגים לרוב טעמים של פירות ירוקים כמו ליים ואגסים, וניחוחות של עשב וצוף פרחים. אך כאשר הוא מיושן, הוא מפתח טעמים מורכבים יותר של דבש, שעוות דבורים ואגוזי לוז. יינות סמיון מבורדו מאופיינים לרוב במתיקות עדינה, בעוד שבאוסטרליה הם נוטים להיות יבשים ובעלי חמיצות גבוהה יותר. המרקם שלו עשיר, והוא בעל גוף בינוני-מלא, מה שהופך אותו לבחירה מושלמת עבור יינות יבשים.
לגימה לצד המנה הנכונה
בזכות האופי העשיר והגוף המלא שלו, סמיון הוא יין המתאים למגוון רחב של מנות. הוא משתלב נהדר עם מאכלי ים, במיוחד דגים אפויים או צלויים ברוטב חמאה, וגם עם מנות עוף או הודו ברוטב שמנת. הוא יתאים גם לגבינות רכות ומעודנות.
טרביאנו: יין וקוניאק
טרביאנו הוא אחד מזני הענבים הלבנים הנפוצים בעולם, במיוחד באיטליה ובצרפת. למרות שהוא לא תמיד זוכה לאותה הערכה כמו זנים ארומטיים אחרים, טרביאנו הוא עמוד תווך בתעשיית היין, המפיק יינות יבשים, קלילים, פריכים ובעלי חמיצות גבוהה. הוא ידוע ביכולתו להשתלב היטב בבלנדים ובזכות נגישותו ורעננותו.
עובדה שאולי לא ידעתם
טרביאנו הוא הזן הלבן הנפוץ ביותר באיטליה, והוא מהווה את הבסיס ליינות רבים באזור טוסקנה ומרכז איטליה. בנוסף, טרביאנו, שנקרא בצרפתית "אוני בלאן", הוא גם זן הענבים העיקרי שמשמש לייצור קוניאק וארמניאק.
ארץ מקור ואזורי גידול של סוג יין לבן זה
מקורו של זן הטרביאנו הוא במרכז איטליה, שם הוא אחד מזני הענבים הלבנים הנפוצים ביותר, ומהווה את הבסיס ליינות רבים באזור אברוצו. בצרפת הוא נפוץ במיוחד באזור קוניאק. הטרביאנו נפוץ גם מחוץ לאירופה, אך הוא מזוהה בעיקר עם תעשיית היין האירופית. הוא גדל באזורים כמו אוסטרליה, ארגנטינה וארצות-הברית. לרוב משמש לבלנדים ולא ליינות זניים. למרות שנפוץ, במדינות אלו הוא בדרך כלל לא מגיע לאותה רמת איכות או ביטוי מורכב כמו באזורי הגידול המסורתיים שלו באיטליה ובצרפת.
כמה מילים על הזן וטעמיו הבולטים
יינות טרביאנו הם בדרך כלל יינות יבשים וקלילים בעלי חמיצות גבוהה. הם מתאפיינים בארומות עדינות של הדרים (לימון, ליים), אגס ירוק ותפוח. הם נוטים להיות בעלי גוף קל-בינוני וסיומת יבשה ומרעננת.טרביאנו הוא זן שאינו נוטה לפתח טעמים עשירים או מורכבים במיוחד, אלא מתמקד ברעננות ובחוויית שתייה קלה ונגישה, מה שהופך אותו לבן לוויה מצוין למנות קלות.
לגימה לצד המנה הנכונה
בזכות חמיצותו הגבוהה והאופי ה"נקי" שלו, טרביאנו הוא יין המתאים למנות קלות ופשוטות. הוא משתלב נהדר עם מאכלי ים, סלטים, ירקות צלויים, פסטות ברוטב על בסיס שמן זית, וכמובן עם מטבח ים-תיכוני קלאסי. הוא מתאים במיוחד כאפריטיף.
טיפה מכל טעם של סוגי יין לבן שונים
רכזנו את עיקר המידע אודות אזורי גידולי הזנים, טעמיהם וניחוחותיהם וההתאמות הקולינריות שלהם בטבלה. כך, תוכלו לקבל תמונה כללית על ההבדלים בין הזנים השונים מבחינות אלו:
| המנה הנכונה | טעמים וניחוחות | ארץ | זן |
|---|---|---|---|
| משתלב עם מנות עוף או דגים ברוטב שמנת, קארי קל ומאכלים מהמטבח האסייתי | עשיר בטעמי אפרסק, משמש, יסמין, ורדים ותווים של דבש. לרוב בעל גוף מלא ומרקם קרמי | מקור: עמק הרון, צרפת כיום גם: קליפורניה, אוסטרליה ודרום-אפריקה | ויונייה |
| מושלם למנות מהמטבח האסייתי חריף (תאילנדי, הודי), גבינות קשות ומעושנות, וכבד אווז | טעמי ליצ'י, אשכולית אדומה, ורדים וג'ינג'ר. ארומטי מאוד, מתובל ובעל חמיצות נמוכה | מקור: אלזס, צרפת. כיום גם: גרמניה, ארצות-הברית וניו-זילנד | גוורצטרמינר |
| יינות יבשים עם סושי או קארי עוף ויינות מתוקים עם קינוחים פירותיים וגבינות קלות | טעמי וניחוחות ורדים, פרחי תפוז, אפרסק וענבים טריים. יין פרחוני ומבושם במיוחד, המגיע גם בגרסאות מתוקות | מקור: אזור הים התיכון (איטליה ויוון העתיקה) כיום גם: בכל העולם, במיוחד באיטליה, צרפת וארצות-הברית | מוסקט |
| מתאים למאכלי ים, דגים אפויים, מנות עוף ברוטב שמנת וגבינות רכות | טעמי ליים, אגסים ועשב בצעירותו. עם יישון, מפתח טעמים של דבש, שעוות דבורים ואגוזים | מקור: בורדו, צרפת כיום גם: אוסטרליה, ארצות-הברית וניו-זילנד | סמיון |
| מתאים במיוחד לאפריטיף, למאכלי ים, סלטים טריים ומנות ים-תיכוניות קלות ופשוטות | טעמי לימון, אגס ירוק ותפוח. יין יבש, בעל חמיצות גבוהה וגוף קל, עם סיומת מרעננת | מקור: מרכז איטליה כיום גם: צרפת, אוסטרליה וארגנטינה | טרביאנו |
סוד הפקק והבקבוק: מדריך ליישון סוגי יינות לבנים

כן, כן, בדיוק מה שקראתם! עם הידע המעמיק שרכשתם בכתבות האחרונות בנוגע לזני היינות השונים, חשוב לנו שתדעו, כי בניגוד לתפיסה הרווחת שרק יינות אדומים מתיישנים, עולם היין הלבן מציע פנינים של ממש שיכולות להשתבח עם השנים. אמנם רובם המכריע של היינות הלבנים מיועדים לשתייה תוך שנה עד שלוש שנים משנת הבציר, כשהם עדיין רעננים, פירותיים ופריכים. אך ישנם זנים יוצאי דופן, שעם סבלנות ואחסון נכון, הופכים ליינות מורכבים ועשירים יותר. חשוב לנו לפתוח לכם צוהר לעולם היינות הלבנים המתיישנים ולו רק כדי לנפץ את המיתוס שרק יינות אדומים ראויים ליישון. אנו מאמינים שההבנה אילו זנים מתאימים ליישון, ומאילו עדיף ליהנות בצעירותם, היא מפתח נוסף לפיתוח טעמים והנאה עמוקה יותר מעולם היין.
3 מאפיינים ו-3 יינות בולטים: איז סוגי יין לבן מרוויחים מיישון?
פוטנציאל היישון של יין לבן טמון בעיקר בשלושה מאפיינים: חמיצות גבוהה, מבנה יציב (גוף מלא) וארומטיות ייחודית. ככל שהחמיצות טובה יותר, כך היא משמשת כמעין חומר משמר טבעי, ששומר על היין מפני התחמצנות ומאפשר לו להתפתח.
ריזלינג. מלך היישון הלבן: הריזלינג הוא ללא ספק מסוגי יין הלבן בעל פוטנציאל היישון הגדול ביותר. יינות ריזלינג מובחרים. במיוחד אלה שמגיעים מאזורי גרמניה ואלזס. יכולים להתיישן עשרות שנים, ובמהלך הזמן הם מפתחים ארומות ייחודיות ובלתי נשכחות. בצעירותם, הם מציגים טעמי ליים, תפוח ירוק ופרחים, אך עם השנים הם הופכים למורכבים יותר, עם רבדים של דבש, קליה, ולעיתים גם גוון "נפט" אופייני ומיוחד. החמיצות הגבוהה נשמרת היטב ומעניקה ליין חיוּת גם לאחר שנים.
סמיון, המפתיע מאוסטרליה ובורדו: יינות סמיון צעירים מאוסטרליה. למשל, הם בדרך-כלל יבשים ופריכים עם ארומות של ליים ועשבים. לאחר מספר שנים בבקבוק. הם מפתחים באופן דרמטי טעמים מורכבים של שעווה, דבש ואגוזי לוז. בבורדו. סמיון הוא ענב המפתח ביינות הקינוח המתוקים והיוקרתיים של סוטרן. שם בשילוב עם העובש האציל הוא מפיק יינות שניתן ליישן במשך מאה שנים ויותר!
שרדונה, מבורגון ועד העולם החדש: שרדונה איכותי. במיוחד זה שמגיע מאזורים קרירים. מרוויח מאוד מיישון. יינות אלו, שמאופיינים במקור במינרליות ובחמיצות גבוהה. מפתחים עם הזמן טעמים מורכבים של אגוזי לוז, פטריות וגבינה. תוך שמירה על האלגנטיות שלהם. יישון שמפניה המבוססת על שרדונה. מוסיף לה טעמים של לחם קלוי ושמרים.
כך תאחסנו נכון סוגי יין לבן ליישון
על מנת שיין יוכל להתיישן בהצלחה. יש להקפיד על מספר כללים:
- טמפרטורה: אחסנו את היין במקום קריר ויציב. בטמפרטורה של 12-14 מעלות צלזיוס, והימנעו משינויי טמפרטורה קיצוניים.
- אור: אחסנו את היין במקום חשוך, כיוון שאור חזק פוגע באיכותו.
- אופקי: יש לאחסן את הבקבוקים במצב אופקי. כדי לשמור על פקק השעם לח ולמנוע כניסת חמצן.
מסע של טעמים נגמר, מסע של חגיגת טעמים מתחיל
בפרק הזה למעשה סכמנו את המסע המעמיק שלנו אל נבכי הענבים שמאחורי היינות האדומים והלבנים הבולטים. המעניינים והמסקרנים בתעשיית היין. ועכשיו, אחרי שחקרנו לעומק עשרה זני יינות אדומים ועשרה סוגי יינות לבנים, הגיע הזמן לחגוג! בפרק הבא נצלול אל עולם הבועות. יינות מבעבעים. נעסוק בהיסטוריה והסיפור המעניינים של היינות המבעבעים, בשיטות הייצור, סוגי המבעבעים העיקריים וכמובן, איך לא? נתאים את המבעבע הנכון למנה הנכונה. אנחנו בעיקר נספק כלים איך ליהנות טוב יותר מכוס יין מבעבע ונבין, שלא חייבים אירועים מיוחדים בשביל זה. מוזמנים להצטרף לטעמים הבאים שנגלה.

